Komunalna vozila za ljepšu Bistricu

U Mariji Bistrici je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljena dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada za općinsko komunalno poduzeće ”Lijepa Bistrica”, a koja su sufinancirana u sklopu EU projekta ”Komunalna vozila za ljepšu Bistricu”, u okviru Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020”. O projektima i gospodarenju otpadom u Mariji Bistrici govorili su načelnik Općine Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek i vlasnik tvrtke ”Tehnix” Đuro Horvat. Načelnik Milički rekao je kako je sretan, radostan i ponosan.

Milički: ”Ponosan sam…”

”Ponosan sam i na nas koji smo dobili priliku voditi Općinu Marija Bistrica, ponosan na svoje djelatnike, jer smo zahvaljujući zajedničkoj energiji, znanju i volji uspjeli doći do ovoga što danas gledamo. U projekt gospodarenja otpadom krenuli smo još prije dvije godine. To nam je bilo važno i zbog same općine, ali i zbog činjenice da se ovdje nalazi i Nacionalno Svetište MBB-e. U ove dvije godine uspjeli smo uložiti direktno u segment gospodarenja otpadom 9 milijuna kuna. Krenuli smo prije 2 godine oko Božića za prva dva vozila vrijedna 2 mil. kuna. Nakon toga smo uspjeli izgraditi Reciklažno dvorište vrijednosti 4 mil kuna, krenuli smo u nabavku spremnika za prikupljanje odvojenog otpada, vrijednost 1. mil. kn, da bi sada uoči Uskrsa, Mariji Bistrici, svim stanovnicima, svima nama priskrbili ova dva vozila vrijednosti 1,8 mil. kuna. Kada sve zajedno zbrojimo ukupno vrijednost u ove dvije godine za segment gospodarenja otpadom je 9 mil. kuna, od čega 6 mil. kuna direktno povučeno iz EU Fondova.” napomenuo je načelnik i još jednom zahvalio cijelom timu. ”Također moram spomenuti da bez gosp. Đure Horvata i njegove tvrtke Tehnix sigurno ne bi imali tu snagu i odlučnost da uopće krenemo u ovaj posao gospodarenjem otpadom. Siguran sam da se u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj niti jedna općina nije usudila krenuti u segment gospodarenja otpadom, jer je to velik i izazivan, ali i odgovoran posao. No, naš otpad danas završava tamo gdje treba, te smo učinili veliku stvar i za našu općinu, mještane, Svetište, hodočasnike i ekologiju.” rekao je bistrički načelnik i podsjetio da su JLS i po zakonu dužne osigurati svojim mještanima najbolju i što povoljniju uslugu gospodarenja otpadom, što je ovim i dokazano.

Švaljek: Osnovni zadatak ”Lijepe Bistrice” da osigura što bolji standard usluge prema mještanima, hodočasnicima i turistima

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek svoje je obraćanje počeo zahvalom mještanima Općine Marija Bistrica, ”koji su nas podržali u odluci da osnujemo poduzeće ”Lijepa Bistrica” u 100-postotnom vlasništvu Općine Marija Bistrica. To je bio osnovni preduvjet, bez kojega sigurno ne bismo danas bili ovdje i slavili ova lijepa osnovna sredstva, koja su nam na raspolaganju.” Švaljek je podsjetio da je prije svega osnovni zadatak ”Lijepe Bistrice” da osigura što bolji standard usluge prema mještanima, ali isto tako i prema hodočasnicima i turistima. ”Poduzeće smo osnovali 2016. godine, u 2017. osigurali prvi prihod preko 700 tisuća kuna, zatim 2018., također preko 700 tisuća kuna, a da bi u 2019. proširili djelatnost na gospodarenje otpadom. 2019. godine prihodi su nam se učetverostručili i bili su 2,6 mil. kuna, da bi 2020. godinu završili sa 2,8 mil. kuna prihoda, što je ukupno akumulirani prihod u 4 godine preko 6,9 mil. kuna. Kada tome pridodamo da smo svake godine poslovali profitabilno, ukupna akumuliran dobit nam se kreće preko 408 tisuća kuna u sve 4 godine.” – govorio je o brojkama Švaljek i dodao kako je i nova vrijednost 11 zaposlenika, od toga samo dvoje na pola radnog vremena. Podsjetio je da su prva dva vozila prije dvije godine bila nabavljena putem financijskog leasinga, dok sada slavimo vozila koja su sufinancirana EU sredstvima preko 85 %, i na kraju još jednom zahvalio i načelnik i i tvrtki Tehnix, pročelnici i svim djelatnicima.

Horvat: ”Ovaj projekt je praksa koja se mora primijeniti i drugdje”

I ove kamione izradila je tvrtka Tehnix, čiji je vlasnik Đuro Horvat čestitao vodstvu Općine Marija Bistrica na čelu sa načelnikom, na naporima i rezultatima u protekle dvije godine. ”Nije to malo od ideje do realizacije programa, a možemo reći da baš ovaj program zorno pokazuje spremnost i sposobnost ljudi koji mogu riješiti problem, koji drugi ne znaju. Mislim da je to važno u proljeće, pred Uskrs, da je taj projekt u skladu s direktivom Europske unije, da je u skladu sa Zelenim planom Europske unije i da je on na dobrobit svih građana. Prije svega mislim da je to praksa, koja se mora primijeniti i drugdje, jer je taj projekt transparentan i pošten. Ugradnjom opreme tvrtke Tehnix stvoreni su uvjeti za daljnju suradnju i ja mislim da će budući grada Marija Bistrica biti prvi zeleni grad u ovom dijelu Hrvatske i jedan pozitivan primjer kako treba živjeti sa prirodom, sa vlašću i građanima, kojima mogu služiti na čast.” – zaključio je Horvat ujedno čestitajući Uskrs svim građanima Marije Bistrice i rekao kako se veseli budućoj suradnji.

Projekt traje do srpnja 2023. godine

Kamione je blagoslovio vlč. Kornelije Grgić, župni vikar u Mariji Bistrici. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 1.787.093,75 kuna. Ukupno prihvatljiv trošak je 1.429.675,00 kuna, od čega su bespovratna sredstva 1.215.223,75 kuna, a vlastita sredstva Općine Marija Bistrica 214.451,25 kuna. Ciljevi projekta: su doprinijeti povećanju udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada u ukupnom komunalnom otpadu, doprinijeti oporabi otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište i provoditi informativne – edukativne aktivnosti. Danas su predstavljena 2 nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada – jedno univerzalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada volumena 10 m3 i jedno specijalno komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada s nadogradnjom tip podizač. U sklopu projekta u planu je i prikupljanje 150 tona odvojenog komunalnog otpada, tisak i distribucija 2100 letaka o odvojenom prikupljanju otpada za kućanstva na području Marije Bistrice, izrada i distribucija 3000 letaka o odgovornom postupanju s otpadom za turiste, nadogradnja web stranice s edukativnim podacima o odvajanju komunalnog otpada, održavanje dvije edukativne radionice, izrada 300 komada edukativnih slikovnica/bojanki za djecu. Vrijeme provedbe projekta je 36 mjeseci, od 9. srpnja prošle, do 9. srpnja 2023. godine.

Skip to content