Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se drugog travnja svake godine, a njime se želi ukazati važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju.
Ovaj je datum izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki.
Međunarodni dan dječje knjige ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day osmišljen je da bi se potaknulo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život.
Kako bi ih što više zainteresirali za knjige osnovana je International board on books for young people (IBBY) organizacija koja želi spojiti djecu diljem svijeta preko knjiga. Njihov glavni cilj je promicanje međunarodnog razumijevanja, kroz dječje knjige. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih dječjih knjiga – osobito u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta.
Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječje književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje dano autora i ilustratora dječjih knjiga.
Odluku donosi međunarodni deseteročlani žiri.
Odluka o dobitnicima nagrade objavljuje se na konferenciji za tisak na Sajmu dječje knjige u Bologni.
Hrvatski centar za dječju knjigu kao Hrvatska sekcija IBBY-ja ima pravo nominacije za Andersenovu nagradu na temelju uplate godišnje članarine i odgovarajućih pristojbi. Odluku o izboru hrvatskog autora za nominaciju za Andersenovu nagradu donosi Nacionalni odbor za dječju knjigu.
Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci: Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak i Joža Horvat te ilustratori: Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković (S. Junaković je 2008. i 2010. bio među pet odabranih finalista nagrade što je veliko međunarodno priznanje).
Naravno, Međunarodni dan dječje knjige nije samo za malene koji vole čitati, već i za odrasle. Stoga, nije loša ideja da na baš ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se kako je to biti klinac.

Skip to content