34. sjednica Općinskog vijeća

U utorak 20. prosinca održana je 34. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Prihvaćena je druga izmjena ovogodišnjeg proračuna, koji sada iznosi 15.353.970,00 kn, što je smanjenje za 12.016.465,79 kn. Kako je pojasnio načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički u izvorni proračun bila su ugrađena očekivana sredstva za kapitalne projekte, koje se namjerava financirati iz euro fondova i ostalih izvora izvan proračuna, a kako nisu raspisani natječaji do kraja ove godine, ta se sredstva moraju maknuti iz proračuna. Prije svega riječ je kapitalnim projektima koja se odnose na izgradnju dječjeg vrtića, te nove mrtvačnice i groblja, zatim prilazne ceste novom vrtiću, dogradnje vatrogasnog doma u Mariji Bistrici, uređenja šetnice uz obilaznicu i sl. Podsjetimo za sve navedene projekte otkupljeno je zemljište, sva dokumentacija je spremna, kao i građevinske dozvole i čeka se samo otvaranja natječaja. Načelnik Milički je zadovoljan sa ovom završnom verzijom ovogodišnjeg proračuna. ”U taj smo proračun uspjeli ugraditi i realizirati sve projekte koje smo zamislili na početku godine. Puno se toga radilo po Mariji Bistrici i po pitanju infrastrukture i po pitanju svih ostalih projekata, ali i po pitanju financiranju udruga, socijalnih programa, dakle sve ono što smo dužni odrađivati. Godinu završavamo sa jednim iznosom koji opravdava naš rad u zadnje tri godine, jer uspjeli smo u tom periodu naš proračun dići na 15 milijuna kuna”. – napomenuo je Milički i nabrojao najvažnije: ”Ove godine smo uspjeli dovršiti projekte koji su nam bili izuzetno bitni u centru Marije Bistrice, kao turističkom mjestu. Uredili smo parkiralište kod Doma zdravlja, nastavili smo s uređenjem grobnih staza, što se nastavlja i u 2017. godini, dosta smo poradili i na infrastrukturi po naseljima, od izgradnje mosta, nerazvrstanih cesta, čišćenja kanala, radili smo i na tome da sama Marija Bistrica bude hortikulturno još ljepša, uz sadnju novih sadnica i drveća. Pokušavamo brinuti o svim naseljima, a raduje me suradnja i sa mjesnim odborima. ” – zaključio je bistrički načelnik.

Nakon rebalansa ovogodišnjeg proračuna, jednoglasno je prihvaćen i proračun Općine za 2017. godinu, koji iznosi ambicioznih 36.111.950,00 kn. Od toga izvorni proračun iznosi 13.398.350,00 kn, ostatak otpada na planirane kapitalne projekte, dakle one koji su bili planirani i u ovogodišnjem proračunu ali i još neke. ”Naglasak je svakako na novom dječjem vrtiću, novom groblju i mrtvačnici, na pristupnoj cesti prema novom vrtiću, nerazvrstanoj cesti u Selnici, te u prvom paketu i na kulturno društveni centar na Lazu za koji je otkupljeno zemljište i idejni projekt je pri kraju.” – istaknuo je načelnik Milički.

Predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek vezano uz proračun kratko je rezimirao trogodišnji rad Općine. ”Općina je unatrag tri godine, obzirom da je naš proračun vrlo skroman, kao i kod ostalih JLS, osuđena na kapitalne investicije, koje moramo financirati iz drugih izvora. Ono što smo odradili kao Općina u ove tri godine, to je otkup zemljišta, to je promjena urbanističkog plana i financiranje projektne dokumentacije. Sama gradnja će se osigurati iz drugih izvora, ponajviše iz EU fondova, kako ne bismo ostavljali budućim naraštajima nikakve obveze.”

Pored proračuna i nekoliko programa iz samih proračuna o kojima se mora glasati posebno, prihvaćen je i Prijedlog Odluke o Projekciji Proračuna Općine Marija Bistrica za razdoblje 2017.-2019. godine, kao i Prijedlog Odluke o izvršavanju proračuna Općine Marija Bistrica za 2017. godinu. O ambicioznosti u bistričkoj općini govori podatak da je u projekciji do 2019. godine planiran proračun u iznosu od 35.640.950,00 kn za 2019., te od čak 46.330.950,00 kn za 2018. godinu.

Od preostalih točaka, izdvajamo ponovno imenovanje Vesne Brlek za sutkinju porotnicu Općinskog suda u Zlataru, a na dnevnom redu se našla i Analiza stanja sustava civilne zaštite na području Općine Marija Bistrica za 2016. godinu, kao i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Općine za 2017. godinu, na koje vijećnici nisu imali prigovora. Nekoliko točaka bilo je vezano i za novoosnovano poduzeće Lijepa Bistrica d.o.o. S obzirom da privremena direktorica poduzeća, donedavna pročelnica Sanja Slunjski više nije djelatnica Općine, za novog privremenog direktora imenovan je Zlatko Topolovec. Također, donijete su odluke koje će omogućiti da poduzeće preuzme dio poslova koji sada odrađuje komunalni pogon Općine, a vezano uz to i tri djelatnika prelaze iz komunalnog pogona u novoosnovano poduzeće.

Kao zanimljivost sa ove sjednice valja izdvojiti da su sve 24 točke prihvaćene jednoglasno, a dva oporbena vijećnika koja su prisustvovala sjednici Ivan Bertović i Damir Milošić pohvalili su rad i smjer Općine. Predsjednik Vijeća Teodor Švaljek uz zahvale na pohvalama, uzvratio je na isti način, istaknuvši zadovoljstvo timskim duhom koji se njeguje.

Skip to content