Akademik Zvonko Kusić u Mariji Bistrici

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić boravio je u subotu 28. lipnja u Mariji Bistrici gdje je za predstavnike obrazovnih, kulturnih, duhovnih, poduzetničkih, medicinskih, političkih i drugih institucija Marije Bistrice i Krapinsko–zagorske županije održao predavanje pod naslovom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u zaštiti nacionalnih interesa.

Bilo je to prvo predavanje o znanstvenim, kulturnim i umjetničkim temeljima hrvatske nacije i razvoja hrvatskog društva održano u ovom značajnom duhovnom središtu u kojem se nalazi Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Akademik Kusić govorio je o povijesti HAZU u protekle 153 godine te o djelovanju Akademije u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta i razvoju hrvatske znanosti, kulture, umjetnosti i društva u cjelini. „Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti jedna je od temeljnih institucija hrvatskog naroda i cilj joj je promicanje temeljnih vrijednosti nacije. Ona je stvarala modernu povijest Hrvatske i uz Katoličku crkvu bila je najvažniji čuvar hrvatskog identiteta. Akademija se zalaže za jedinstvo nacije, a protiv podjela po bilo kojoj osnovi. Akademija je ideološki nepristrana i ona okuplja, a ne razdvaja. Danas je Akademija otvorena budućnosti i usmjerena na rješavanje aktualnih društvenih pitanja, rekao je akademik Kusić. Pritom je posebno istaknuo doprinos članova Akademije povezanih s Marijom Bistricom i Hrvatskim zagorjem. „Marija Bistrica je jedno od kultnih mjesta hrvatskog naroda i u njegovoj kolektivnoj svijesti ima posebno mjesto kao duhovno središte. Možemo reći da je Marija Bistrica hrvatski Lurd, dodao je akademik Kusić. Govoreći o ulozi HAZU u zaštiti nacionalnih interesa, akademik Kusić podsjetio je na brojne Akademijine izjave u vezi aktualnih problema, od apela za zaustavljanje srpske agresije na Hrvatsku i BiH pa sve do reagiranja na prvostupanjske osuđujuće presude Haaškog suda hrvatskim generalima te na srpsko svojatanje hrvatske kulturne baštine. S tim u vezi akademik Kusić je istaknuo važnost upoznavanja svjetske javnosti s hrvatskom kulturom, u čemu važnu ulogu ima i Akademijina edicija Hrvatska i Europa koja izlazi na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. Akademik Kusić je istaknuo i djelovanje Akademijinog Odbora za zaštitu nacionalnih dobara koji će uskoro objaviti popis svih kulturnih i prirodnih dobara u Hrvatskoj. Govoreći o krizi, akademik Kusić je pojasnio da ona nije nastala samo zbog nečijih grešaka, već da je ona posljedica činjenice da već dvije generacije u Hrvatskoj žive na dug, što je teško promijeniti. „Izlaz iz krize je tih, kontinuiran i samozatajan rad na svim razinama koji donosi trajne vrijednosti, a ne magična rješenja ili veliki potezi vlade. Nama međutim nedostaje kult rada, a kao društvo nismo skloni promjenama, poručio je akademik Kusić, istaknuvši da upravo Zagorje može služiti kao pozitivan primjer ostatku Hrvatske kad je u pitanju odnos prema radu i odgovornost.

Predavanje su organizirali Općina Marija Bistrica i mjesni ogranak Matice hrvatske, a moderator je bio HTV–ov novinar Branimir Bilić. Prije početka predavanja akademik Kusić je posjetio i svetište Majke Božje Bistričke u pratnji njegova rektora mons. Zlatka Korena, a susreo se i s načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim, predsjednikom Općinskog vijeća Teodorom Švaljekom i predsjednicom ogranka Matice hrvatske Snježanom Husinec.

Odnosi s javnošću HAZU

Marijan Lipovac

Skip to content