Blagdan Velike Gospe u Mariji Bistrici

U subotu 15. kolovoza slavimo Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Veliku Gospu. Posebno svečano biti će u Svetištu Majke Božje Bistričke, najvećem nacionalnom marijanskom svetištu u Hrvatskoj gdje se očekuje između 50 000 i 60 000 hodočasnika. U srijedu je počela trodnevna priprava ususret svetkovini, koju još u četvrtak i petak u 18 sati predvodi vlč. Dražen Radigović. U petak, u predvečerje Svetkovine od 20.30 sati na rasporedu je procesija sa svijećama, a u 21.30 sveta misa u Bazilici. Na samu svetkovinu u subotu, mise su u 6, 7.30, 9, 11, 16, 18 i 20 sati. U 8.30 je križni put na kalvariji, a u 14 euharistijsko klanjanje u Bazilici. Misu u 11 sati u crkvi na otvorenom, bl. Alojzija Stepinca predslavit će mons. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački.

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio papa Pio XII. 1950. godine te potvrdio Drugi vatikanski koncil.Svoje prvo najveće slavlje Marija Bistrica je doživjela 15. kolovoza 1971. godine kada je u njoj održan XIII. međunarodni marijanski kongres. Biskupi su te godine svetište proglasili Hrvatskim nacionalnim svetištem Majke Božje Bistričke.

Povodom blagdana Velike Gospe po prvi puta izvesti će se kazališna predstava Kinč osebujni, priča o čudotvornim uslišanjima Majke Božje Bistričke temeljena na književnom predlošku Petra Berkea iz 1775. godine. Pozivamo Vas da dođete i doživite davna vremena i čudesna događanja prikaza jezikom dobra i zla, igrom svjetla i sjene, glazbom i pokretom, čudesnim i raskošnim govorom naših predaka u posebnom noćnom ugođaju bistričkog Svetišta 15. kolovoza 2015. u 21 sat.

Skip to content