Kazališna predstava Kinč osebujni – priča o čudotvornim uslišanjima Majke Božje Bistričke doživjela svoju treću izvedbu

Kazališna predstava Kinč osebujni – priča o čudotvornim uslišanjima Majke Božje Bistričke doživjela je svoju treću izvedbu u subotu, 30. svibnja 2015. i to pred zagrebačkom publikom. Bila je to prva izvedba Kinča osebujnoga izvan Marije Bistrice uoči blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice hrvatskoga glavnoga grada. Ansambl Kinča osebujnoga ugostio je Nadbiskupski pastoralni institut Zagrebačke nadbiskupije i monsinjor nedjeljko Pintarić u dvorani Vijenac na Kaptolu.

Dramska je to izvedba u neobičnoj tehnici kazališta sjena knjižice čudesnoga naslova Kinč osebujni slavnoga orsaga Horvatckoga, tiskane u Zagrebu 1765. godine, što ju je bistrički kapelan Petar Berke na staroj kajkavštini 18. stoljeća, mješavini materinskoga međimurskoga i bistričkoga kajkavskoga govora, napisao kao vodič za hodočasnike. U njoj su zabilježena milosna uslišanja, molitve i marijanski napjevi njegova vremena koje su u predstavi oživjele mlade glumice članice Amaterske dramske skupine Ogranka Matice hrvatske pod vodstvom redatelja Jovice Šege i Marija Galoića, autora glazbe, te koordinatorice cijeloga projekta Snježane Husinec, koji su ujedno bili i tehnička podrška cijeloj predstavi. Kao glazbena gošća nastupila je Marija Husar.

Publika koja je ispunila dvoranu Vijenac imala je prilike uživati u staroj, nekima i teško razumljivoj kajkavštini, prateći lijepu i pobožnu priču o vjeri i majčinskoj ljubavi ovaj puta ispričanu igrom svjetlosti i sjene, glazbom i pokretom.

Ivančica Tomorad

Skip to content