Nastavljamo s ciklusom predavanja i promatranja iz astronomije – “Djelomična pomrčina Sunca – tko je ugasio Sunce?”

U petak 20. ožujka 2015. imat ćemo priliku svjedočiti rijetkom astronomskom fenomenu djelomične pomrčine Sunca kada će Mjesec sakriti do 58% Sunčevog diska i time smanjiti intenzitet dnevnog svjetla – pola Sunca će nestati! Iako astronomska vjerojatnost ovakvog događaja nije mala, ipak je riječ o rijetkom fenomenu budući da ga ne možemo često gledati iz Hrvatske. Posljednje pomrčine ovog tipa nastupile su 2003. godine kada je maksimum pomrčine iznosio 80% i 2011. godine kada je “nestalo” 75% Sunca no zbog oblačnog vremena gotovo nitko je nije vidio. Najefektnije su jasno, potpune pomrčine Sunca kada uslijed bijela dana nastupi mrak no njihova je vidljivost iz Hrvatske toliko rijetka da su sretne one generacije koje ih mogu vidjeti. Tako je posljednja potpuna pomrčina Sunca iz Hrvatske bila vidljiva 1999. godine s maksimumom od 99%, a sljedeća takva će biti tek 2081. godine! Bez obzira što nas u petak očekuje djelomična, a ne potpuna pomrčina Sunca, valja je promotriti jer spada u fenomene koji su rezultat jedinstvenih karakteristika sustava Zemlja-Mjesec-Sunce koji nisu morali takvi biti. Kako bi se što bolje popratio taj događaj, Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizirat će predavanje u četvrtak 19. ožujka na kojem će svi zainteresirani pobliže upoznati fenomen pomrčine Sunca, kako do nje dolazi i posebnosti sustava Zemlja-Mjesec-Sunce te promatranje pomrčine u petak 20. ožujka na bistričkoj Kalvariji. Sam tijek pomrčine možete vidjeti na priloženoj animaciji, a od relevantnih vremena navodimo (po lokalnom vremenu za Mariju Bistricu): početak pomrčine u 9:33, maksimum pomrčine (58%) u 10:42 i završetak pomrčine u 11:53. Naglasimo da za promatranje ove pomrčine nisu potrebni posebni uvjeti osim vedrog vremena – riječ je o dnevnom, a ne o noćnom promatranju jer Sunce mora dakako biti iznad horizonta :). Dakle, aktivnosti kojima ćemo popratiti ovaj događaj su:

1) Predavanje “Djelomična pomrčina Sunca – tko je ugasio Sunce?” u četvrtak 19. ožujka 2015. u 17:30 u Domu kulture u Mariji Bistrici

2) Radionica i promatranje pomrčine kod 12. postaje bistričke Kalvarije u petak 20. ožujka 2015. u 10:00 (prijepodne!)

Kakva nas točno pomrčina očekuje, možete vidjeti na sljedećem linku:

http://www.timeanddate.com/eclipse/in/croatia/zagreb?iso=20150320

Zainteresirani svih dobi pozvani su popratiti još jedan u nizu rijetkih astronomskih fenomena nad bistričkim nebom!

P.S. Svi koji su spriječeni doći na promatranje, a htjeli bi vidjeti pomrčinu to mogu gdje god se tada (u petak prijepodne) nalazili – pogledajte na jugoistok i vidjet ćete kako Sunce lagano nestaje iza Mjeseca. Naravno jasno je da nije poželjno direktno zuriti u Sunce jer mogu nastati ozbiljne posljedice po vid. To možete izbjeći ako u blizini nađete neko drveće te u sjeni koju krošnja baca na pod pogledate projekciju Sunčevog diska koji će izgledati kao polusunce (po analogiji sa polumjesecem). Kod organiziranog promatranja radit će se projekcija Sunčevog diska kroz teleskop na tvrd papir i demonstrirat destruktivna snaga fokusirane Sunčeve svjetlosti kao preventivna mjera za općenito promatranje Sunca. Ukolko organizatori ocijene da su mjere opreza, uvjeti i oprema pogodni, promatrat će se Sunce direktno kroz teleskop.

Vidimo se!

Skip to content