U petak 20. ožujka 2015. imat ćemo priliku svjedočiti fenomenu djelomične pomrčine Sunca kada če Mjesec sakriti do 58% Sunca i time smanjiti razinu dnevnog svjetla – pola Sunca će nakratko nestati! Iako vjerojatnost ovog događaja astronomski nije toliko mala, rijedak je utoliko što ga iz Hrvatske ne možemo često vidjeti. Posljednje pomrčine ovog tipa bile su vidljive 2003. godine kada je Mjesec sakrio 80% Sunca i 2011. kada je maksimum bio 75% no zbog oblačnog vremena gotovo nitko je nije vidio. Dodatan razlog zašto ne propustiti ovu pomrčinu je i taj što posljednja potpuna pomrčina Sunca koja se vidjela iz Hrvatske bila je 1999. godine kada je usijed bijela dana zavladao mrak u Hrvatskoj, a slijedeća takva potpuna pomrčina će iz Zagreba biti vidljiva tek daleke 2081. godine! Iako nas u petak ne očekuje potpuna već samo djelomična pomrčina Sunca, ta prilika se može iskoristiti za promatranje i bolje upoznavanje Sunca koje je aparat koji naš planet održava na životu. U tu svrhu Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizira predavanje koje će sve zainteresirane pobliže upoznati sa fenomenom pomrčine i što do njega dovodi, a koje će biti u četvrtak 19. ožujka te promatranje same pomrčine u petak 20. ožujka na bistričkoj Kalvariji. Budući da pomrčina počinje u 9:33, a završava u 11:53 po lokalnom vremenu za Zagreb s maksimumom u 10:42, nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti za promatranje – riječ je o dnevnom, a ne o noćnom promatranju jer jasno, Sunce mora biti iznad horizonta! 🙂 Dakle, aktivnosti koje predstoje su:

1) Predavanje “Djelomična pomrčina Sunca – tko je ugasio Sunce?” u četvrtak 19. ožujka 2015. u 17:30 u Domu kulture u Mariji Bistrici

2) Radionica i promatranje pomrčine u petak 20. ožujka 2015. u 10:00 (prijepodne!) kod 12. postaje bistričke Kalvarije

Pozvani su svi zainteresirani da svojim prisutstvom upotpune ovaj rijedak nebeski fenomen!

P.S. Za sve one koji nisu u mogućnosti doći na promatranje, a htjeli bi vidjeti pomrčinu to mogu učiniti gdje god se nalazili – okrenite se na jugoistok i vidjet ćete da je pola Sunca sakriveno. Vjerujem da je većina svjesna da nije dobro zuriti u Sunce pa valja biti oprezan sa gledanjem u Sunce jer mogu nastati posljedice po vid. Ako imate u blizini kakvo drveće pogledajte projekciju pomrčine kroz krošnju koja djeluje kao camera obscura te ćete na podu vidjeti Sunčev disk s jednom pokrivenom polovicom. Na samom promatranju radit ćemo projekciju Sunca na tvrdi papir i demonstrirat snagu fokusirane Sunčeve svjetlosti. Ukoliko se ocijeni da su sve mjere opreza preduzete i da su uvjeti pogodni, promotrit ćemo Sunce kroz teleskop.

Skip to content