Održana prva predavanja i radionica iz ciklusa „Ususret zdravlju“

Predavanjem i radionicom pod zajedničkim naslovom „Dođi, vidi, budi zdrava!“ Ogranak Matice hrvatske je u četvrtak, 29. studenoga započeo najavljeni ciklus Ususret zdravlju.

Ciklus Ususret zdravlju osmišljen je kako bi se kroz niz predavanja i radionica usmjerenih na edukaciju o načinima očuvanja cjelokupnog zdravlja njegovala kultura zdravlja kao jedan od mnogih oblika kulture koje Matica hrvatska njeguje. Namjera je uz pomoć uglednih stručnjaka poučavati i učiti o svemu što čini cjeloviti zdravi način života, brojnim čimbenicima koji utječu na očuvanje zdravlja, o štetnim obrascima ponašanja koje je potrebno odbaciti te dobrim navikama koje moramo usvojiti kako bismo bili sretni, zadovoljni, a onda i zdravi.

Prvim predavanjem i radionicom iz spomenutog ciklusa obilježen je Dan zdravih dojki i Mjesec borbe protiv raka dojke, a cijeli je događaj organiziran u suradnji s patronažnom djelatnošću Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Zainteresirane posjetiteljice i posjetitelji tom su prigodom imali priliku čuti specijalisticu onkologije i radiologije, dr. Ilonu Sušac iz Hrvatske lige protiv raka i Poliklinike Eljuga, socijalnu radnicu Gordanu Tkalac i patronažne sestre Rominu Polanščak i Blaženku Jutriša. Gđa. Tkalac prisutne je upozorila na mehanizme kojima stres uzrokuje poremećaje zdravlja, dok su patronažne sestre kroz kratku radionicu samopregleda dojki poučile posjetitelje o načinima pregleda dojki te naglasile njihovu važnost. Osobito je zanimanje izazvalo vrlo sadržajno i dojmljivo predavanje dr. Sušac koja je u okviru svoje teme „Kako spriječiti nastanak raka dojke i kako ga liječiti?“ govorila o raznim načinima primarne prevencije promjenom životnih navika, osjetljivosti imunološkog sustava na stres te ranom otkrivanju ili sekundarnoj prevenciji. Detaljno je predstavila sve najvažnije dijagnostičke metode te upozorila na potrebu za redovitim pregledom dojki. Pritom je posebno naglasila visoku točnost kombinacije dijagnostičkih metoda te važnost kombiniranja osobito ultrazvuka i mamografije s kliničkim pregledima. Nizom primjera iz svoje svakodnevne liječničke prakse zorno je prenijela posjetitelji(ca)ma sve što je potrebno znati o ovoj važnoj temi. Predavanje je zaključeno dodjelom poklon bona za kontrolni pregled i ultrazvuk dojki kod dr. Sušac u Poliklinici Eljuga.

Na ovom korisnom događaju od srca zahvaljujemo svim gošćama-predavačicama te glavnim organizatoricama magistri farmacije Zrinki Brlečić-Švaljek te glavnoj sestri Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Biserki Sviben.

Skip to content