Održano drugo popularno–znanstveno predavanje projekta „Noć pod zvijezdama”

Drugo predavanje ciklusa Noć pod zvijezdama , naslovljeno Pogled u prošlost – promatranje noćnog neba , održano je 27. lipnja 2014. u kasnim noćnim satima.

Naš student istraživačke fizike, zaljubljenik u astrofiziku Julio Car održao je svoju prvu radionicu kod 12. postaje na Kalvariji u Mariji Bistrici u potpunom mraku. Uvjeti za održavanje radionice bili su optimalni pa je odaziv od stotinjak zainteresiranih bio ugodno iznenađenje. Radionica se odvijala u dva termina: jedan za djecu (od 22:30) i nešto kasniji za odrasle (od 23:30).

U uvodnom predavanju predavač nas je upoznao s ljetnim noćnim nebom. Pokazujući različita zviježđa, demonstrirao je i orijentaciju u vremenu i prostoru. Osim niza zanimljivosti i novih spoznaja u promatranju nebeskih objekata ( galaksija, zvijezda, planeta…) radionica je ponudila i praktični dio; promatranje kroz teleskop i još više nam približila ove daleke svjetove.

Sljedeću Noć pod zvijezdama i promatranje zvijezda teleskopom Ogranak MH planira sredinom kolovoza kada na nebu očekujemo prolazak meteora.

— Davorka Pelko

Skip to content