Održano predavanje prof. dr. sc. Davora Pavune povodom I. korizmenog susreta

U organizaciji Svetišta Majke Božje Bistričke i Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici započele su ovogodišnje Korizmene tribine u kapelici sv. Petra u Mariji Bistrici.

Prva tribina održana je 20. veljače 2015. u 19 sati s temom Vjera i nevjera – Crkva i društvo. Predavač je bio prof. dr. sc. Davor Pavuna, ugledni fizičar hrvatskog i svjetskog glasa iz Lousanne, Švicarska, a moderator tribine gospodin Branimir Bilić.
Na nesvakidašnji način gost je povezao znanost i vjeru te mnoge vjerske teme proveo kroz prizmu znanosti. Istaknuo je kako je sve u svemiru zapravo jednostavnije nego što mi mislimo jer sve funkcionira po određenim zakonima. Čak i religija, koja označava odnos prema Bogu. Znanost, pak, taj odnos prema Bogu tumači. Pitanje koje si kao vjernici možemo postaviti jest može li sam Bog taj odnos mijenjati. Ako uzmemo u obzir činjenicu da smo, nakon što nas je Bog kreirao, podložni zakonima potvrđujemo činjenicu da i religija jednim dijelom spada u područje znanosti. I tako je sve do onog dijela Svete Mise gdje Božja duša ulazi u dušu vjernika, tu znanost prestaje. Prestaju sva ona očekivanja suvremene fizike prema kojima ćemo za tri do pet tisuća godina postići ono što dosad još nismo – levitiranje, teleportaciju i ispunjavanje svih ljudskih želja, a naglasak se stavlja na Ljubav. Ta Ljubav ima ime i prezime – Isus Krist. On je najveći znanstvenik, onaj koji može posložiti cijeli Svemir, ali to ne radi nego se skriva u svojim kreacijama, u svakome od nas. A da bismo zajednički mogli „slagati“ Svemir potrebne su tri ključne stvari: ljubav, zajedništvo i suosjećanje.

Velik broj zainteresiranih uključio se u bogatu raspravu svojim pitanjima, komentarima i svjedočanstvima. Zaključak svih prisutnih svodi se na činjenicu kako bi katolici trebali biti aktivniji i odgovorni za ono što željno iščekuju, a to je Raj poslije ovog života. Ni sveti Petar, a ni Bog ne odlučuju tko će iz ovog konzumerističkog društva ući u Raj. O tome odlučujemo mi!
Profesor Pavuna je za kraj izrekao snažan poticaj kojim je vrlo dobro započeo korizmeni hod prema Uskrsu: „Izađite i učinite jedno dobro djelo! Ajmo u akciju ljubavi!“

Manuela Prlić

Skip to content