Održano prvo popularno-znanstveno predavanje iz projekta NOĆ POD ZVIJEZDAMA

Noć pod zvijezdama (iako su zvijezde bile sakrivene iza oblačnoga neba) provela je zainteresirana publika na Trgu pape Ivana Pavla Drugoga u subotu 31. svibnja.

Na prvom od predavanja ciklusa Znanost za svakoga predavači su bili Julio Car, student istraživačke fizike, zaljubljenik u astrofiziku i osvajač četvrtih mjesta na tri međunarodne Olimpijade iz tog područja. Julio je osamdesetak svojih slušatelja uputio u osnove astronomije, predočio im svemirske udaljenosti i veličine, temeljne zakonitosti i karakteristike našega Svemira na vrlo popularan i pristupačan način naglašavajući svoj filozofski i humanistički stav sadržan i u naslovu njegova predavanja Planet Zemlja – sedmica na kozmičkoj lutriji.

Nakon Julijeva predavanja najmlađa publika uživala je u predstavi članova Studentske sekcije Hrvatskog fizikalnog društva Lovre Basiolija i Branimira Mihaljevića. Mladi studenti fizike zadivljenim su gledateljima predstavili svoj projekt Fizika ekspres. Atraktivnim su pokusima poučili publiku osnovnim fizikalnim zakonima.

Sljedeću Noć pod zvijezdama i promatranje zvijezda teleskopom Ogranak MH planira u lipnju.

Skip to content