Otvorena Ispostava Zavoda za hitnu medicinu KZŽ u Mariji Bistrici

U srijedu 16. studenog u Mariji Bistrici je otvorena Ispostava Zavoda za hitnu medicinu KZŽ. Riječ je o novoj ispostavi, drugoj takvoj nakon što je dan prije ista počela s radom i u Pregradi. Riječ je o 15 novih djelatnika u tzv. T1 timu koji će od 0 do 24 sata dežurati za područje Marije Bistrice i okolice, što je i iznimno važno za mjesto koje godišnje posjeti i preko 800 tisuća hodočasnika i turista. Na samom početku male svečanosti prisutne je pozdravio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ-e Krešimir Božić, koji je istaknu važnost ove ispostave uz zahvalu svima koji su zaslužni za njezino pokretanje. ”Otvaranjem Ispostava u Pregradi dan ranije i u Mariji Bistrici uz 85 dosadašnjih zaposlenika, sada ih je još 30, a početkom godine kada s radom započnu T2 timovi u ispostavama Klanjec i Konjščina zaposlit će se još 24 djelatnika. Svaka ispostava ima dva vozila i svu opremu prema potrebnim standardima.” naglasio je Božić i dodao da će se sa novom mrežom hitne medicine postići da svi stanovnici kojima zatreba hitna medicinska pomoć budu zbrinuti u zlatnom satu, tj da se do njih dođe za 20 minuta, čak i prije i da oni budu bolnički zbrinuti unutar sat vremena.I načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je svima koji su pomogli da do početka rada ove ispostava zaista i dođe, uz županiju, župana Željka Kolara i predsjednice skupštine KZŽ-e, zahvalio je i saborskom zastupniku Žarku Tušeku, kao i bivšem ministru zdravstva Dariju Nakiću, za čijega je mandata ova odluka donesena. Načelnik je podsjetio da je zahvaljujući županiji uređen i prostor Doma zdravlja, a Općina je krenula i s uređenjem okoliša i preuređenjem parkirališta, pa će ovaj prostor vrlo brzo izgledati reprezentativno. ”Marija Bistrica dobiva obrise jednog gradića, bez obzira što je općina: hitna pomoć, javna vatrogasna, FINA, banke, robna kuća, ostala infrastruktura, glazbena škola, u planu je izgradnja novog vrtića, novog groblja sa mrtvačnicom, nove športske dvorane. Težimo tome da Marija Bistrica postane ugodno mjesto za življenje i da u konačnici kad prođe brza cesta netko zaželi uistinu živjet u Mariji Bistrici, jer onaj dio koji nam je problem, a to je opadanje stanovništva, jedio na taj način možemo riješiti.” – istaknuo je Milički. U ime Doma zdravlja pozdrave i zahvale je uputila i dr. med. Anita Sabolek, liječnica u bistričkom Domu zdravlja.

Predsjednica skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki podsjetila je da je do sada Marija Bistrica imala organizirana dežurstva, posebice za vrijeme većih hodočašća, no dodala je kako Marija Bistrica ovaj standard sa svojim hodočasnicima, ali i stanovništvom bliže i dalje okolice treba imati. ”Marija Bistrica sa svojim Svetištem je ogledna slika ne samo Krapinsko zagorske županije nego i cijele Hrvatske zbog hodočasnika i svih znatiželjnika i ljudi dobre volje, koji ju posjećuju, ali isto tako treba reći da županija dugi niz godina brine i kroz pripravnost, i sada kroz hitnu, a slijedeće godine financirat će sa 2.400.000,00 kn T2 timove u Klanjcu i Konjščini. ” – podsjetila je Hubicki i zaželjela svim Zagorcima da budu zdravi i da neće trebati pomoć, no ako će trebati ona je tu.
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević istaknula je da ”Krapinsko zagorska županija sada ima najbolju pokrivenost hitnom medicinskom službom u Hrvatskoj, zahvaljujući i županiji koja izdvaja značajna sredstva da bi taj standard bio takav, ali isto tako to je i unaprjeđenje hitne koje traje već šest godina, i mi u svakom aktu poboljšanju i u svakom dijelu te reforme doprinosimo da je sve bolje i bolje. Jako sam zadovoljna s time i ponosna što od danas profesionalni timovi brinu o Zagorkama i Zagorcima.” Grba Bujević je također pohvalila rad Zavoda za hitnu medicinu KZŽ-e istaknuvši da imaju među najboljim rezultatima reanimacije u Hrvatskoj. Inače, prva žena hitne u Hrvatskoj vrlo je emotivno doživjela otvaranje ispostave u Mariji Bistrici, te je kroz suze zahvalila svima, a najviše ravnatelju Božiću i županu Kolaru.
”Ne postoji načelnik i gradonačelnik koji nije lobirao za poboljšanje mreže hitne medicinske pomoći u Zagorju, i na tome smo svima zahvalni, kao i nekim saborskim zastupnicima, no konačan dogovor postignut je u trokutu ministar Dario Nakić-ravnateljica Grba-KZŽ.” istaknuo je župan Željko Kolar i podsjetio da će županija financirati godišnje sa 2.400.000,00 kn, miješane timove T1 i T2 u Klanjcu i Konjščini, što je svakako pomoglo u dogovaranju ovakvog ustroja. ”Također u pripremu i opremanje djelatnika ova dva nova tima uložili smo već 400.000,00 kn, a slijedeći tjedan isporučit ćemo dva nova vozila u hitnu medicinu KZŽ-e i za slijedeću godinu smo izdvojili dodatnih 2.000.000,00 kn za nova tri automobila i dodatna oprema za HMS.” – zaključio je župan.
Ispostavu Zavoda za hitnu medicinu KZŽ u Mariji Bistrici, kao i sve djelatnike na kraju svečanosti blagoslovio je rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević, a pored spomenutih govornika ovom značajnom događaju za Mariju Bistricu i KZŽ-u prisustvovali su i predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, zdravstveni djelatnici Doma zdravlja u Mariji Bistrici i naravno djelatnici bistričke Ispostave, čija je prva dežura ekipa još za vrijeme trajanja svečanosti imala i prvu intervenciju.
Skip to content