Otvorena izložba Između crnog kipa i Velikog rata

U subotu, 25. travnja, je u prostorijama Općinske knjižnice i čitaonice u Mariji Bistrici otvorena izložba Između crnog kipa i Velikog rata, Marija Bistrica u Prvom svjetskom ratu (1914.-1918). Izložbu je organizirao Ogranak Matice Hrvatske u Mariji Bistrici u suradnji s Općinskom knjižnicom i čitaonicom u sklopu velikog projekta obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Na njoj su predstavljeni rezultati dugogodišnjeg istraživačkog rada o događanjima u Mariji Bistrici, ali i o njezinim stanovnicima koji su tada boravili izvan Marije Bistrice

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Snježana Husinec je, na početku svečanosti, stotinjak prisutnih gostiju upoznala s glavnim obilježjima projekta koji je doveo do otvaranja izložbe i zahvalila svima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji. Autori izložbe Darko Lacković i Damir Galoić te Tomislav Aralica, vlasnik većine izloženih eksponata, u kratkim su crtama iznijeli karakteristike istraživačkog rada koji je prethodio postavljanju izložbe, izloženim predmetima i pričom koju nam oni govore o ljudima koji su prije stotinjak godina živjeli između crnog kipa i Velikog rata. Projekt su svojim dolaskom podržali predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i načelnik Marije Bistrice Josip Milički koji su se na otvorenju i obratili prisutnima, te rektor svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek. U glazbenom dijelu programa nastupili su Klapa Bistrica i Denis Šimunec.

Izložbu je službeno otvorio tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić koji je tom prilikom istaknuo važnost ovakve izložbe za jednu manju sredinu poput bistričke i naglasio njezin doprinos istraživanju povijesti Prvog svjetskog rata na nacionalnoj razini.

Na izložbi je izloženo šezdesetak predmeta iz vremena Velikog rata te rezultati istraživanja koji govore priču o ljudima koji su živjeli u to teško vrijeme. Kako o onima na bojištu, tako i onima koji su ostali u Mariji Bistrici i borili se sa teškom krizom uzrokovanom ratom. Upravo je orijentiranost na ljude specifičnost bistričke izložbe. Javnost je na izložbi prvi put upoznata s poimeničnim popisom 174 osoba s područja Marije Bistrice koje su poginule ili nestale u Prvom svjetskom ratu, ali i s podacima o brojnim Bistričanima koji su se u ratu aktivirali u različitim akcijama pomaganja onima kojima je bilo još teže. Sve ovo je zapisano i u katalogu izložbe koji je podijeljen posjetiteljima.

Iako je veliki rat obilježio živote naših djedova i pradjedova te rezultirao posljedicama koje na nas i danas utječu, mi danas o njemu znamo veoma malo. Ova izložba je pokušaj da se to promijeni barem na jednoj malenoj lokaciji. Svi oni koje žele saznati nešto više o tom teškom vremenu izložbu mogu pogledati do 31. svibnja u predvorju bistričke knjižnice, i to u njenom radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati.

Damir Galoić

Skip to content