Perzeidi i Supermjesec – noć kad sv. Lovro proplače

Održano je i treće popularno-znanstveno predavanje, točnije radionica, projekta Noć pod zvijezdama pod nazivom Noć pod zvijezdama, Perzeidi i Supermjesec – noć kada sv. Lovro proplače. Radionica je bila najavljena i planirana za ponedjeljak, 11. kolovoza, no zbog oblačnog neba odgođena je za nedjelju, 17. kolovoza, kada je i realizirana u izuzetno ugodnoj i dobroj atmosferi.
I ovaj puta radionicu je vodio naš mještanin, student istraživačke fizike PMF-a Julio Car. Na bistričkoj Kalvariji kod Zvonosvira po drugi je put usmjerio naše poglede prema zvjezdanom nebu. Iako je večer bila hladna, nebo je bilo veličanstveno, bez ijednog oblaka. Mjesec se trebao pojaviti oko ponoći. U takvim dobrim uvjetima za promatranje (za tu je priliku bila ugašena i javna rasvjeta) odlično su se vidjeli nama već poznati nebeski objekti; svijetla traka Mliječne staze te različita zviježđa: Veliki i Mali medvjed, zviježđe Zmaja, Kasiopeja… Ovom prigodom posebno nam je bilo interesantno zviježđe Perzej iz kojega tijekom mjeseca kolovoza prividno izlazi atraktivna kiša meteora Perzeida poznatih u narodu kao Suze sv. Lovre. Julio nam je objasnio zašto se meteori Perzeida vide svake godine i to upravo u ovom periodu, koja je veza između njih i sv. Lovre, što su uopće meteori te zašto ulaskom u atmosferu izgledaju poput zvijezda padalica. Upoznao nas je i s nekim drugim datumima tijekom godine kada se također mogu promatrati skupine meteora ( npr. 13. prosinca). Naglasio je da zvjezdano nebo i u zimskim mjesecima ima svoje čari te bi bilo zanimljivo održati radionicu i u nekom zimskom terminu. Otkrio nam je da je u ovom periodu Mjesec najbliže Zemlji (zato se čini veći i sjajniji pa ga nazivaju Supermjesec) te zašto će ovu noć Mjesec biti vidljiv tek u ponoć dok je prijašnjih večeri bio vidljiv i ranije. Slušajući našega predavača, uživali smo u meteorima koji su na nebu ostavljali iza sebe svijetli trag. Pogled na nebo uputili smo kroz teleskope i dalekozor. Ovaj puta teleskopom smo promatrali zvijezdu Sjevernjaču, galaktiku Andromedu i još neke zanimljive zvijezde poput dvojne zvijezde Albireo u zviježđu Labuda. Pomno promatranje Mjeseca dogovoreno je za sljedeći susret.

Uz toliko zvijezda padalica zajednički smo naglas zaželjeli da na nekom od idućih susreta zvjezdano nebo pogledamo kroz novi, profesionalni teleskop.

Ivančica Hopek Kramar

Skip to content