Premijera kazališne predstave Kinč osebujni – priče o čudotvornim uslišanjima Majke Božje Bistričke

Kinč osebujni ili Osebujni ures priča je o ranoj povijesti crnog kipa Majke Božje Bistričke od njegove pojave na Vinskom Vrhu kod Marije Bistrice te o čudesnim uslišanjima koja su se događala po zagovoru Majke Božje, a zapisana su u knjizi bistričkih čudesa. Temeljena je na knjizi književnika i bistričkog kapelana Petra Berkea Kinč osebujni slavnoga orsaga horvatskoga ili Osebujni ures slavne države Hrvatske iz 18. stoljeća. Berke je djelo napisao kako bi ljude poučio o povijesti crne bistričke Marije i njezinom značaju za cijeli hrvatski narod, ali i da prikazom čudesa potakne njihovu pobožnost, ojača vjeru i tako vrati nadu da su čuda moguća, onoliko moguća koliko su čvrsti vjera i zajedništvo onih koji mole.

Ovu nadasve poticajnu priču koja zaslužuje svoje mjesto na daskama koje život znače oživjet će mladi talentirani bistrički učenici čiji entuzijazam i poštovanje prema priči koju pričaju nadilazi profesionalizam koji ova predstava zahtijeva jer se izvodi tehnikom kazališta sjena. Ta davna vremena i čudesna događanja prikazuju se kroz igru svjetla i sjene, kroz glazbu i pokret. U priči se oživljava i stari osebujni kajkavski govor naših predaka koji je u kombinaciji sa standarnim razumljiv svim gledateljima čime se njeguje baština koje smo dio i ne dopušta da izblijedi u našim sjećanjima.

Pod vodstvom iskusnog redatelja Jovice Šege ova predstava dobit će dodatnu kvalitetu te će sigurno biti zanimljiva svim mladima i starijima, svima koji vole kazalište i glazbu, a nisu još imali prilike vidjeti kazalište sjena, svim vjernicima koji su ikada hodočastili u Mariju Bistricu ili to tek namjeravaju, koji su na putu duhovnog sazrijevanja, a posebno svima onima koji vole i žele čuvati kajkavski jezik.

U glazbenom dijelu očekuje nas i nekoliko profesionalnih glazbenika. Tu svakako želimo istaknuti Mariju Husar koja svojim izvođenjem starih marijanskih napjeva daje dodatnu umjetničku kvalitetu cijelom glazbeno-scenskom događaju.

Pretpremijera ove hvale vrijedne kazališne izvedbe održat će se u subotu, 6. prosinca 2014. u 16:30 u Domu kulture u Mariji Bistrici. Tom prilikom će se održati i svečano proglašenje pobjednika literarnog natječaja “330 godina s Majkom Božjom Bistričkom”.

Sve zainteresirane pozivamo da dođu u subotu 13. prosinca u 19 sati u Mariju Bistricu i u Domu kulture uživaju u zaista posebnoj predstavi u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici i time uveličaju jedinstvenost i originalnost ovog događaja.

Skip to content