Recital „Željka Boc”

Željka Boc rođena je 1976. u Zagrebu. Pisanjem se bavila od nižih razreda osnovne škole. Za svoje radove na raznim natjecanjima često je bila nagrađivana. Godine 1995. maturirala je u I. ekonomskoj školi u Zagrebu. Iste te godine zaposlila se u knjigovodstvenom uredu u Mariji Bistrici (gdje je radila do početka 2002.). Godine 1997. izdala je prvu zbirku pjesama „Latice i sreća”. Pjesme je objavljivala u različitim zbornicima i publikacijama. Povremeno se bavila crtanjem, a svoje je radove prvi put javno izložila u knjižnici „Bogdan Ogrizović” u Zagrebu na predstavljanju zbirke „Latice i sreća”. U međuvremenu je završila I. pjesničku školu Maje Perfiljeve u Zagrebu te je pisala tekstove za glazbu. Godine 1999. počela se honorarno baviti voditeljskim poslom na Radiju Marija Bistrica, gdje je uređivala i vodila autorsku emisiju „Da sam ja netko”. Od ožujka 2002. profesionalno se bavila voditeljsko-uredničkim poslom na Radiju Marija Bistrica. Bila je stalni suradnik glasila Svetišta Majke Božje Bistričke ”Milosti puna”. Vodila je mnoge kulturno-zabavne priredbe i manifestacije, koncerte, prezentacije, a na pjesničkim tribinama nastupala je kao recitator. U Bedekovčini na pjesničkim Susretima riječi 2002. godine njezina pjesma „Na odjelu papirnate konfekcije” uvrštena je u trideset najboljih pjesama u Hrvatskoj. Također je bila članica Udruženja pjesnika Krapinsko-zagorske županije. U studenom 2002. godine tiskala je svoju drugu zbirku pjesama „Geometrija”. Trinaest dana nakon promocije svoje druge zbirke pjesama tragično je završila život u prometnoj nesreći.

Recital ljubavne poezije „Željka Boc” natjecateljskog je karaktera, tematski je vezan uz ljubavnu poeziju i već je prve godine održavanja naišao na velik odaziv autora iz cijele Hrvatske. Tom prigodom tiska se zbornik odabranih pjesama pod nazivom „Hod se nastavlja” (koje odabire Stručni ocjenjivački sud), organizira se večer poezije na kojoj poznati interpretatori recitiraju pjesme, a najboljim pjesmama dodjeljuju se nagrade (prva, druga, treća i nagrada publike); program je također upotpunjen nastupom poznatih glazbenika.

„Tijekom proteklih deset godina smjenjivali su se u stručnim sudovima različiti ocjenjivači, unoseći svatko od njih u svoje čitanje poezije, osim stručnosti, i svoja najintimnija životna iskustva i osobne poetičke afinitete. Svih ovih godina pjesme su čitali i ocjenjivali Stanka Pavuna, Darko Ciglenečki, Petra Ivić, Đuka Francuz, Julijana Matanović, Željko Pavičić, Nada Babić, Mirko Kovačević, Maja Gjerek, Dubravka Težak, Ludwig Bauer. U prosudbenim povjerenstvima od prvog je recitala Željkin najvjerniji čitatelj i promicatelj, osvjedočeni zaljubljenik u njezinu poeziju, pjesnik Enes Kišević. Vjerujemo da bi naša Željka bila ponosna što njezini stihovi imaju takvoga zagovaratelja i poklonika. Prepuštajući počesto kavalirski predsjedavanje prosudbenom komisijom ili novim članovima (Kovačević, Bauer) ili uvaženim damama (Matanović, Težak), Enes Kišević iskreno, od srca radi za dobrobit ove manifestacije od njezinih početaka i na tome mu mi, domaćini, od svega srca zahvaljujemo. U Željkinim je pjesmama prepoznao istu onu notu prave čiste poezije, onaj dar što su ga davno zamijetile njezine prve učiteljice Danica Ozimec i Stanka Pavuna, a i mi kasniji njezini suradnici, urednici, recenzenti, ilustratori, kritičari i čitatelji. Mi koje je jednom uhvatila u geometriju svoje lirike (Bernarda, Mira, Elvis..) i ostali smo uz nju mnogostruko vezani.”

Skip to content