Svečana sjednica Vijeća Općine Marija Bistrica

Uz Dan Općine Marija Bistrica, koji se slavi 13. srpnja, u ponedjeljak 11. srpnja u Bluesun hotelu Kaj održana je svečana sjednica Vijeća Općine Marija Bistrica. Prije sjednice u Karmelu Bistričkom služena je misa uz Dan Općine koju je predslavio mons. Lovro Cindori, kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog i nekad dugogodišnji župnik i čuvar Svetišta MBB-e.
Sama sjednica započela je himnom koju je otpjevala Kristina Smetko iz KUD-a Laz, programom su je uveličali i učenica Lara Špoljarec kazujući stihove Josipa Ozimca i Branke Jagić, zatim učenici Glazbene škole Marija Bistrica, Roberto Hren i Ivan Rod, te Dječji pjevački sastav KUD-a Laz, a nakon svečanog dijela pri prigodnom domjenku uz Boss band nastupila je i folklorna skupina Ježi i tamburaška sekcija KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica.

U prezentaciji nazvanoj Priča o Mariji Bistrici, predsjednik Vijeća Teodor Švaljek istaknuo je da Mariju Bistricu njeni čelnici 2025. godine vide kao ”jedinstveno zagorsko, hrvatsko i svjetsko, duhovno, turističko i kulturno odredište zadovoljnih, dobrih i sretnih ljudi, zatim kao mjesto umreženih i povezanih, hrvatskih i europskih marijanskih svetišta te prijateljskih općina i gradova. Mariju Bistricu treba brendirati kao mjesto pohoda pape Ivana Pavla II. – 03.10.1998. godine i mjesto proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. ” Švaljek je citirao Kennedya: “Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas – pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju!” i dodao “Što mi možemo učiniti za Mariju Bistricu?!” Kao svojevrstan odgovor ponudio je viziju i ciljeve. ”VIZIJA – Postati “biser” općina (brend destinacija) u Republici Hrvatskoj, sjedište hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, otvorena hrvatskim i inozemnim hodočasnicima i posjetiteljima. MISIJA – Standardizirati poduzetničke, kulturne, duhovne, sportske, ekološke usluge i resurse koje razvijaju mještani općine i općina Marija Bistrica. Poticanje kreativnih i poduzetnih ljudskih potencijala kao glavni uvjet kvalitetnijeg života Marije Bistrice i stvaranja novih vrijednosti društva. CILJ – Naseljavanje Marije Bistrice mladim bistričkim, zagorskim, zagrebačkim i hrvatskim obiteljima uz osiguranje nove javne, poduzetničke, stambene i prometne infrastrukture, čime će biti spriječeno opadanje broja stanovnika kroz raseljavanje i veći broj umrlih od rođenih. (1991 g. – 7.012 stan.; 2001. g. – 6.612 stan.; 2011 g. – 5.976 stan.). Također je istaknuo 4 bitne točke koje su obilježile rad nove vlasti u proteklom razdoblju (2013. – 2016.). To su TRANSPARENTNOST I ZAJEDNIŠTVO – pristup svim mještanima i naseljima unutar općine kroz redovito održavanje sjednica Općinskog vijeća i poticanja rada Mjesnih odbora u naseljima., Provođenje NEOVISNIH REVIZIJA cjelokupnog rada u Općini, Stvaranje i ažuriranje točnih BAZA PODATAKA kako bi se spriječila moguća manipulacija naknada, Ažurna NAPLATA POTRAŽIVANJA (jednakost svih, osim socijalne kategorije), a kao vrlo važnu spomenuo je i virtualnu komunikaciju. Također je još jednom naglasio važnost otkupa zemljišta i u prezentaciji prikazao kako bi trebala izgledati nova Marija Bistrica, uz novi vrtić, groblje i mrtvačnicu, za što su gotovi projekti i čeka se otvaranje mjera fondova Europske unije, kao i u budućnosti uz novu osnovnu i srednju školu, srednju glazbenu školu, centar za posjetitelje, hodočasnički centar, dvoranu i novo nogometno igralište.
Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički u svojem se izvješću osvrnuo na aktualno stanje u Općini, izdvojivši stabilni proračun bez obzira na gubitak određenih sredstava zbog promjene porezne politike, a izdvojio je subvencije koje su dobivene u zadnjih godinu dana. ”Od prošle godine od Dana Općine ukupno smo dobili milijun i 10 tisuća i 500 kuna sufinanciranja u raznim projektima, što nije mali iznos, s obzirom na okolnosti.” rekao je Milički i dodao da je za projektnu dokumentaciju pak u zadnjih godinu dana izdvojeno milijun i 300 tisuća kuna. Bistrički načelnik je izdvojio i suradnju sa Mjesnim odborima, rješavanje problema klizišta, infrastrukturne i radove u vodoopskrbi i odvodnji, a podsjetio je i da Općina osniva komunalno poduzeće, koje bi uskoro trebalo profunkcionirati. Načelnik je spomenuo i kapitalne projekte, prije svega novi dječji vrtić, te novo groblje i mrtvačnicu, za što se čeka otvaranje Mjera 7. Na kraju svog obraćanja načelnik se zahvalio svim suradnicima u Općini, svim volonterima i članovima udruga, zagorskim načelnicima i gradonačelnicima te posebno mons. Zlatko Korenu, rektoru Svetišta MBB-e, koji krajem godine odlazi na novu dužnost.
U ime prisutnih brojnih zagorskih načelnika i gradonačelnika govorio je gradonačelnik Donje Stubica Juraj Srebačić, a pozdrave i čestitke uz Dan Općine uputili su i saborski zastupnik Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zatim ministrica Socijalne politike i mladih Bernardica Juretić-Rožman, župan KZŽ-e Željko Kolar i predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, zamjenica gradonačelnika prijateljskog Buzeta Ana Pernić i rektor Svetišta MBB-e mons. Zlatko Koren. Svečanoj su sjednici nazočili i brojni drugi gosti, a izdvajamo monsinjore Lovru Cindorija i Nedjeljka Pintarića, pomoćnika ministra prometa Alena Gereka i predsjednika Matice umirovljenika Hrvatske Josipa Kovačića.
Na svečanoj sjednici Općine Marija Bistrica dodijeljena su i priznanja i nagrade. Povelju Općine dobila je dr. sc. Sanja Kovačić, dobitnica državne nagrade za volontiranje za 2014. godinu, koja i dalje nesebično daje svoje vrijeme za dobrobit ljudi, mjesta i Općine. Priznanja Općine dobili su: Petra Ptiček za postavljanje umjetničke instalacije „Bistričko srce“, Biserka Klaužer za dugogodišnji predani rad te sudjelovanje na državnim natjecanjima iz tehničke kulture, Centar za vozila Hrvatske uz 10. godišnjicu otvaranja poslovnice u Mariji Bistrici, DVD Tugonica – Podgrađe za 70 godina neprekidnog rada te promicanje vatrogastva na području Općine Marija Bistrica, Nanbudo klub Marija Bistrica za 25 godina aktivnog djelovanja i promicanje športa i zdravog života djece i mladih, te folklorna skupina „Ježi“ KUD-a Lovro Ježek, koja aktivno djeluje od 2013.godine te je dvije godine zaredom slavila na županijskim smotrama dječjeg stvaralaštva KZŽ. Nagrade Općine u iznosu od 500 kn dobili su učenici OŠ Marija Bistrica: Roberto Hren, Filip Čukman i Tihana Car.
Skip to content