Svečano otvorenje novog vrtića u Mariji Bistrici

U srijedu 7. travnja održano je svečano otvorenje novog Dječjeg vrtića ”Pušlek” Marija Bistrica. Ključeve novog vrtića ravnateljici Jadranki Pezić predao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Svečanost otvorenja održana je na otvorenom, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, na prostoru ispred novog vrtića, na adresi Stubička cesta 17 c. U kratkom programu otvorenja nastupili su polaznici DV ”Pušlek” (starija grupa), a nakon toga prigodne riječi uputili su ravnateljica DV ”Pušlek” Jadranka Pezić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ravnateljica ponosna i sretna

”Ponosna sam i sretna da je mjesto kao što je Marija Bistrica, malo na zemljopisnoj karti RH, ali veliko u srcima svih građana naše domovine, dobilo ovakvo prekrasno zdanje”, rekla je nakon uvodnih pozdrava ravnateljica vrtića Jadranka Pezić i podsjetila da se novi vrtić čekao dugi niz godina. Zahvaljujući sredstvima Europskih fondova, koje je osigurala Vaša vlada gospodine Plenkoviću, naš dugo sanjani san se ostvario” rekla je Pezić i zahvalila premijeru i svima koji su omogućili ovaj projekt. ”Zahvaljujem i odličnom timu Općine Marija Bistrica, koji su vodili ovaj, nama najznačajniji projekt, ali i mnoge druge i time pokazali izvrsnost u provođenju EU projekata. Zahvaljujem što ste uveličali ovu našu svečanost, došli do nas i posjetili Vama možda mali, ali nama zaista veliki dom.” – zaključila je ravnateljica bistričkog vrtića Jadranka Pezić.

Razvojni ciklus u zadnjih 7 godina, kapitalnih projekta ima još

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek zahvalio je svima na realizaciji ovog projekta, koji puno znači i koji se čekao 25 godina. ”Marija Bistrica je kao JLS u zadnjih 7 godina konačno ušla u jedan razvojni ciklus. Znamo da su do 1991. godine cijela infrastruktura i svi putovi zaobilazili Mariju Bistricu, unatoč tome što su ovdje održani i Marijanski i Euharistijski kongres, te gdje su na neki način utemeljeni prvi temelji RH.” – rekao je Švaljek i osim ovog projekta, koji je kako je rekao, kruna svih projekata u općini, spomenuo i druge kapitalne projekte. ”To je otkup zemljišta od 50 000 metara kvadratnih, isključivo za javnu i društvenu namjenu, u tijeku je izgradnja nove mrtvačnice i proširenje groblja, završeno je Reciklažno dvorište, preuređen je Dom kulture, a ovom prilikom zahvaljujem premijeru što nam je darovnim ugovorom između RH i Općine Marija Bistrica darovano zemljište bivše Tehnomehanike, na kojem ćemo realizirati novu poslovnu zonu.”. Predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica iskoristio je priliku i pozvao premijera da pomogne u realizaciji jednog novog projekta. ”Tom se projektu jako radujemo, a to je izgradnja Srednje škole, koja bi trebala niknuti pored vrtića, uz također novu Osnovnu školu i polivalentnu dvoranu.”

Jedan od najradosnijih dana u Mariji Bistrici

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički pozdravio je premijera i ostale goste i poželio im dobrodošlicu. ”Ovo je jedan od najradosnijih dana za Mariju Bistricu – otvaranjem vrata novog vrtića, jedne lijepe oaze dječje igre, odgoja i obrazovanja i znak je novog života Marije Bistrice. Novi vrtić primio je 100-njak djece, sve koji su tražili smještaj pa više nema listi za čekanje na upis u vrtić. Bistrička djeca bit će odgajana i obrazovana za dobrotu i prijateljstvo, za izvrsnost, za ljubav prema zagorskom zavičaju, domovini Hrvatskoj i svoj djeci svijeta. Ovdje u suvremenom vrtiću djeca će stjecati nove vještine, nova znanja, razvijati svoje talente i empatiju prema drugoj djeci i svim ljudima. Već sutra će to biti odlični učenici, studenti i svjetski putnici, koji nikada neće zaboraviti svoje korijene i svoju zaštitnicu Majku Božju Bistričku, koja se već za njih moli. Vrijedno osoblje vrtića, stručne odgajateljice, pedagoginje, psihologinje i duge zaposlenice i zaposlenici učinit će sve da ovu djecu odgoje za kvalitetan, kreativan i moralan život, na zadovoljstvo njihovih roditelja i naše zajednice. Već sutra će ova djeca studirati u Zagrebu i u Europi, a radno i slobodno vrijeme provodit će na zagorskim bregima, u svojim obiteljskim kućama, domovima i stanovima, koje ćemo uz potporu općine i države, zajedno s roditeljima i mladim ljudima izgraditi. Veselimo se novim mladim naraštajima i mladim obiteljima koje će nositi budući razvoj Marije Bistrice” – rekao je načelnik i dodao: ”Voljeli bi da za nekoliko godine, uz novi vrtić, nikne nova glazbena i turistička škola, znanstveni kampus s hostelom za mlade i športska igrališta, u kojima će nova znanja, inovativnost, poduzetnost i istraživački duh brusiti sadašnji ”vrtićari” – najveći potencijal razvijene, čiste i duhovno okrjepljene Marije Bistrice. Vama mališanima i vašim roditeljima, kao načelnik izražavam svu potporu, a Vama predsjedniče Vlade RH gospodine Plenkoviću, zahvaljujem što u svim projektima iskreno podupirete Mariju Bistricu i Hrvatsko nacionalno Svetište MBB-e. ” zaključio je bistrički načelnik.

U skoro 200 vrtića uloženo više od milijardu kuna

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je na gostoprimstvu i izrazi zadovoljstvo što je sa suradnicima u Mariji Bistrici na otvorenju novog vrtića. ”Drago mi je da su s nama ovdje i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede g. Tušek i ministrica Marija Vučković, budući je upravo ova mjera 7.4.1. iz programa za ruralni razvoj omogućila da sufinanciramo izgradnju ovog modernog dječjeg vrtića u Mariji Bistrici, zajedno sa još skoro 200 takvih vrtića diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti više od milijardu kuna, čime smo poslali jednu snažnu poruku, jednu snažnu demografsku mjeru, upravo manjim sredinama diljem hrvatskih županija- rekao je u uvodu premijer. ”Kao danas se sjećam podjele ugovora u hotelu Sheraton za izgradnju tih vrtića. Bio je to veliki dan za mnoga naselja i općine, a posebno mi je drago da je jedan od tih vrtića i ovdje danas otvoren u Mariji Bistrici, gdje će najmlađi imati sjajan novi dom i gdje će razvijati i stvarati prijateljstva i mostove. Drago mi je da je ovaj vrtić donio i prigodu za otvaranje 9 novih radnih mjesta, što je sjajno, a ujedno ova je investicija najbolji pokazatelj, kako kombiniramo dobru suradnju nacionalne razine, inicijativu same općine i naravno Europskih sredstava. ”

U mandatu ove Vlade 1,66 milijardi kn za KZŽ-u

Plenković se okrenuo i budućim projektima. ”Kako to obično biva u Zagorju, a drago mi je da su to spomenuli u načelnik i predsjednik vijeća, planova ima puno. Vrtić smo riješili i sad možemo krenu prema srednjoj školi. To je prigoda spomenuti da je Vlada u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predvidjela zaista velike investicije u području znanosti i obrazovanja, a jedan od načina će biti i da investiramo izgradnje novih škola doljem Hrvatske, jer to je ono što želimo. Želimo jednosmjensku nastavu, kvalitetne uvjete i najbolje obrazovanje za nove generacije.” Plenković je rekao i da ga ovaj projekt podsjeća na činjenicu da je upravo u KZŽ-i u ovom mandatu Vlade do sada ugovoreno 1,66 milijardi kuna vrijednih projekata, od ukupno 1,7 milijardi kuna do sada. ”Nastojali smo osnažiti općine, gradove i županiju sa reformom financiranja lokalne i područne samouprave i u odnosu na 2017. godinu, dakle prije tog zakona, godišnje su prihodi porasli, kada gledamo na razini cijele županije za 46 %. Dakle godišnje imate svi zajedno, ne samo Marija Bistrica više od 102 milijuna kuna. U ovoj godini, godini bez presedana, u godini globalne pandemije i velikih zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih izazova, vodili smo računa o KZŽ-i, o radnicima u ovoj županiji i do sada smo utjecali na to da 28 000 radnika dobije naknadu za očuvanje radnih mjesta i do sad je ukupno isplaćeno 210 milijuna kuna, kako bi oni ostali na tržištu rada, kako bi se pomoglo njima, njihovim obiteljima i poslodavcima. Budući da su mladi naša budućnost, nužno je spomenuti, a tu posebno zahvaljujem Ministrici Vučković, njenom Ministarstvu i prethodniku Tolušiću, da smo u KZŽ-i, na ovaj način, poput ovog vrtića financirali ukupno 17 dječjih vrtića” – rekao je premijer i zaključio kako se raduje razigranoj perspektivi u Mariji Bistrici.

Pokloni za premijera

U Pratnji premijera bili su između ostalih i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. Vrtić je uz prigodnu molitvu blagoslovio rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević, a pročitano je i pismo isprike bivšeg rektora mons. Zlatka Korena. Osim već spomenute točke djece starije grupe ”Maslačak”, mali Patrik Lacković i Lucija Parlov premijeru su predali poklone za njegove mališane. Izgradnja novog DV ”Pušlek” Marija Bistrica većim je djelom financirana EU sredstvima, točnije u okviru Podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ – tip operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je preko 8,8 mil. kuna, a EU komponenta iznosi 7,44 mil. kuna. Dječji vrtić „Pušlek“ sada po prvi puta djeluje na dvije lokacije, a dvadeset i dvoje djelatnika skrbi o 140-oro djece.

Skip to content