U Općini Marija Bistrica potpisani ugovori za otkup važnog zemljišta

Povijesni trenutak za Mariju Bistricu.

U Općini Marija Bistrica u petak su potpisani ugovori sa vlasnicima i suvlasnicima zemljišta na prostoru polja između obilaznice i potoka Bistrica, a koji je predviđen za izgradnju dječjeg vrtića, škole, sportske dvorane i ostalih javnih i društvenih sadržaja. Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički istaknuo je kako je riječ o poslu u koji se krenulo prije godinu dana. ”Bilo je jako naporno i teško. Morali smo uključiti i vanjske suradnike i zahvaljujući njima i djelatnicima Općine i Vijeću, uspjeli smo finalizirati otkup zemljišta, te je to glavni preduvjet za nastavak projekata koje na kraju namjeravamo prijaviti prema fondovima Europske unije. ” – izjavio je načelnik priliko potpisivanja ugovora. Riječ je o 46.800 kvadratnih metara, a ugovor je potpisan sa 41 vlasnikom. Načelnik Milički je istaknuo kako je svaki kvadrat prodan po jednakoj cijeni i to po 65 kn za metar kvadratni. Također je posebno zahvalio obiteljima Forko i Brlečić, koji su svojih 536 kvadrata zemljišta donirali. Inače, prostornim planom ova otkupljena lokacija je predviđena za izgradnju dječjeg vrtića, škole, sportske dvorane i ostalih javnih i društvenih sadržaja. Načelnik je istaknuo da je prvi prioritet dječji vrtić, te je izrazio nadu da bi kroz dvije godine, on mogao biti izgrađen. Ukupni troškovi predviđaju se u iznosu od 10 milijuna kuna, a načelnik je istaknuo kako se u Općini nadaju da bi kroz strukturne fondove mogli dobiti i do 80 % sredstava. Preostalih 2 milijuna je prihvatljiv trošak za Općinu.

Predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek istaknuo je kako je ovo najviše zemljišta otkupljeno odjednom u povijesti Marije Bistrice, a da bi se to ostvarilo bilo je potrebno racionalno gospodariti. Naglasio je kako se za samo godinu i pol dana uštedjelo 2,5 milijuna kuna, a da se pri tome nisu smanjivale plače, niti davanja bilo kojem korisniku proračuna. I predsjednik Vijeća je naglasio činjenicu da je svim vlasnicima isplaćen identičan iznos po kvadratnom metru, što je rijetkost. Uz otkup ovog zemljišta, dovršen je i otkup zemljišta za proširenje groblja. ”Uspjeli smo riješiti i problem groblja. Otkupili smo i posljednje čestice i to je preduvjet za proširenje groblja i izgradnju nove mrtvačnice, jer ova koju sada imamo je stvarno sramotna”. istaknuo je načelnik Milički.

Načelnik Općine i predsjednik Općinskog vijeća zahvaljuju svim vlasnicima zemljišta koji su potpisali Ugovore o prodaji zemljišta na razumijevanju i suradnji, te što su prepoznali važnost ovog projekta koji u konačnosti znači boljitak za sve nas i Općinu Mariju Bistricu.

Skip to content